Ако българската публика знаеше действително какво се случва между 1944 и

...
Ако българската публика знаеше действително какво се случва между 1944 и
Коментари Харесай

България с най-много паметници на Червената армия в Европа, а тук не е имало нито една битка, посочи историк.

Ако българската аудитория знаеше фактически какво се случва сред 1944 и 1948 година, когато оставаме в изискванията на руска окупация, нямаше толкоз мъчно да се раздели с паметника на Съветската войска. Ние сме първенци в Европа – единствените, които пазят 185 паметника на Червената войска окупаторка. Няма такава друга страна в Европа.

„ Непрекъснато дават подправени образци с паметниците във Виена, Будапеща, Берлин, само че това са монументи, построени тук-там, където е имало борба. Тук няма борба – ние сме окупирани без всевъзможен мотив. Това са метастазите на една комунистическа агитация, която трови обществото ни толкоз години.

Това съобщи в ефира на бТВ историкът Евелина Келбечева.

„ Най-страшна е реакцията на хора, които в действителност са невежи във връзка с действителната история, само че които не престават да служат на една тежка агитация. Не се удивлявам от този факт, само че ме е позор, че съгласно проучванията процентът на тези хора е толкоз висок. Ние нямаме гражданско обучение в България “, изясни още Келбечева.

По думите ѝ българите имаме извънредно тежко ментално завещание. „ Пропагандата, на която сме очевидци и през днешния ден, не е спряла с рухването на режима и сриването на Берлинската стена. Ние сме най-неизчистени от обстоятелството, че сме подвластни на 77 години агитация, която стартира още от 18 век с русофилията, с митологията за освободителите, фолклора, литературата и по-късно поета от историята “, добави историкът.

Във връзка със разногласието, завъртял се към личността на кмета на София инж. Иван Иванов и дали негов монумент да бъда издигнат в столицата, Евелина Келбечева сподели, че за самата нея това е един изцяло неправилен спор.

„ Инж. Иван Иванов е несъмнено кметът на София, който продължава великото модернизационно дело на строителите на Нова България. Фактът, че той е преследван след 9 септември, само че е върнат, с цел да оказва помощ в запазването на инфраструктурата на огромната концепция за съвременна София, значи, че той е бил незаместим по някакъв метод. Много е обикновено обвиняването, че по негово време имаме един бул., наименуван на името на Хитлер. Поради фактът, че в международен мащаб комунизмът не беше жигосан от интернационалното право “, изясни тя.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР